gandeste critic

Un spot video emotionant de la UNICEF

Posted by on iul. 21, 2016 in Diverse | 0 comments

femeie-batutaRecent, cei de la UNICEF au lansat un spot video despre blasfemia indraptata impotriva femeilor care au fost abuzate fizic sau sexual. In cadrul acestuia mai multe femei apareau dezbracte, fiind ”murdare” de diferite culori pe umeri, piept, fata (desigur ideea are un mesaj) si tineau in maini o foaie pe care erau scrise diverse mesaje, cum ar fi: “Este vina mea, caci purtam o fusta prea scurta” sau “Nu era pregatita cina la timp” sau “Trebuie sa ascult barbatul meu”.

Video-ul m-a emotionant profund. Mi se pare o problema majora atat violenta indreptata impotriva femeilor, cat si blasfemia din partea societatii. Foarte multe femei care au fost abuzate fizic sau sexual refuza sa vorbeasca despre aceasta experienta groaznica, deoarece le este teama de reactia societatii si sa nu fie judecate de catre aceasta.
Cred ca ar trebui sa ne depasim mentalitatea si sa sustinem femeile care au trecut prin experiente de acest fel, sa oferim o educatie corecta copiilor nostri, dar si sa incurajam femeile sa vorbeasca despre problemele lor in mod deschis, sa apeleze dupa ajutor si sa anunte organizatiile pentru drepturile omului sau autoritatile responsabile.

Imi dau seama si de faptul ca este mult mai dificil pentru femeile care au suport un stres de acest fel sa iasa in fata lumii si sa vorbeasca deschis despre faptul ca au fost abuzate, multe bariere, prea multe: “Ce vor crede oamenii despre mine? Cum ma vor privi dupa asta? Cum va reactiona familia mea? Daca ma vor invinui pe mine?…Cel mai bine ar fi sa tac si sa ascund.”
Atat de multe femei traiesc cu traume pe care le-au capatat in urma abuzurilor si cele mai multe dintre aceste femei nu au vorbit niciodata despre asta, pentru ca li se pare a fi ceva rusinos, deoarece prejudecatile si opinia societatii, de cele mai multe ori, este: daca nu ar fi provocat, nu s-ar fi intamplat. Ceea ce mi se pare penibil si inadmisibil. Nu este normal sa invinuim victimele abuzurilor de faptul ca s-au imbracat intr-un fel provocator sau ca au folosit o replica taioasa. Asta inseamna, in primul rand, o renuntare la drepturile fundamentale ale omului, inclusiv ale femeilor.

Acesta este si mesajul celor de la UNICEF, acum este important ca niciodata sa sustinem femeile care au trecut vreodata printr-o experienta de acest fel, sa le incurajam sa vorbeasca si, astfel, sa oprim abuzurile de orice fel. Cunosc femei care au peste 40 de ani si care au fost abuzate sexual cand erau inca tinere. Nici pana astazi aceste femei nu au vorbit cu familia despre aceste traume, nemaivorbind de vizitarea unui terapeut.
Este la fel de important sa ne educam noi, femeile, corect. Si sa constientizam ca nu este normal sa fim privite ca victime, care si-au provocat singure atacatorul. Daca nu luam noi atitudine, va trebui sa asteptam mult timp pana va face asta altcineva in locul nostru. La fel de important este felul in care educam copiii nostri, atat fetele, cat si baietii. O educatie sanatoasa este cheia spre evitarea problemelor in viata de adult.
Cred ca ar trebui sa existe cat mai multe campanii de incurajare si sustinere a femeilor, precum este cea de la UNICEF, campanii derulate la nivel local, national si international.

FacebookGoogle+Twitter

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *