gandeste critic

Incercari uimitoare de a explica timpul

Posted by on ian. 22, 2015 in Diverse | 0 comments

cronosCronos, Tatal Timp. Inainte ca grecii sa explice timpul, a existat o explicatie mitologica care includea o figura bizara: Tatal Timp. Inainte de toate, au existat doua entitati, Cronos si Ananke. Cronos era o fiinta care stapanea timpul, jumatate barbat, jumatate leu si o parte taur. Ananke, o serpentina infasurata in jurul pamantului, ca un simbol al eternitatii. Kronos, o alta varianta a lui Khronos, grecesc, era un titan care a fost ucis de Zeus.

Khronos a fost raspunzator de progresia temporala prin sezoane si ani de la inceput, potrivit legendelor. Ne referim la timp in functie de ce ni se intampla in timp ce el trece. Crestem, apoi imbatranim. Ciclul vietii nu era domeniul timpului, ci al Moirai. Klotho a fost cel care a inceput ciclul tuturor lucrurilor, rotind firul vietii, Lakhesis a masurat lungimea firului, in timp ce Atropos taia firul. Moirai stia deja viitorul, ceea ce insemna ca destinul era deja scris. Si tot entitatile din legendele grecesti erau raspunzatoare de trecerea timpului si succesiunea sezoanelor…
Nu prea suntem priceputi in a estima timpul. Desi putem demonstra trecerea sa, nu prea stim sa il estimam corect, sa-l percepem asa cum e in realitate. In prima faza, avem un timp sideral, care depinde de amplasarea stelelor si de rotatia Pamantului. Diferentele sunt cam mici, asa ca avem si ziua solara, care tine de rotatia Pamantului in jurul propriei axe, ceea ce poate varia. De aceea, avem nevoie si de an solar si de o medie a lungimii rotatiilor pentru a avea un sistem al timpului.

Prin secolul XX, oamenii de stiinta si astronomii au descoperit ca rotatia Pamantului era din ce in ce mai inceata. Asa ca a aparut TDT (Terrestrial Dynamical Time), mult mai precis, bazat pe timpul atomic international. In 1991 a fost redenumit TT (Terrestrial Time). Timpul Dinamic Terestru si Timpul Universal (sau orele dinamice terestre si ora universala) au trebuit sa aiba un punct comun, de convergenta, si acela a fost Delta T… Cu alte cuvinte, nu prea stim ce sa facem cu timpul, cu toate ca-l folosim si il traim in fiecare zi.

FacebookGoogle+Twitter

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *