gandeste critic

Festivalul International de Teatru de la Sibiu – FITS

Posted by on nov. 6, 2013 in Diverse | 0 comments

SibiuAm terminat studiile in Sibiu. Ca un om de cultura ce ma consider cateodata mi-a fost imposibil sa nu ma implic inca din primul an de facultate in Festivalul International de Teatru de la Sibiu. Implicarea mea a fost mai mult subiectiva, insa in cele din urma am reusit sa fac cumva parte, macar cu sufletul. Nu cred ca e roman care sa nu fi auzit de acest festival, mai ales pentru ca in fiecare an invadeaza micile ecrane cu tot felul de stiri si interviuri si altele.

Festivalul in sine are deja o varsta apropiata de a mea, cand a facut majoratul ne-am bucurat cu totii de un tort mare, sampanie si artificii. Eu am fost voluntar in festivalul minune, pana cand am putut. Adica timp de vreo sase ani m-am tot luptat cu scrisul articolelor pentru revista FITS-ului si intr-un an am fost si ghid pentru o companie franceza.

Festivalul, pentru cei care stiu, aduna peste 100 de trupe de teatru, actori, cantareti, din toate colturile lumii, tot felul de artisti care vor sa participe, voluntar sau platiti, mai mult sau mai putin. Prima data am participat in anul in care Sibiu a fost Capitala Culturala Europeana, deci in 2007, dar de atunci FITS-ul mi sa parut ca a a luat amploare.

Amploarea pe care a luat-o insa in ultimii ani a fost una mai comerciala, cel putin in ultimii doi… Sponsorizarile au fost tot mai putine, trupele invitate tot mai jalnice, parca se tot repeta o idee proasta, an de an. Acum sunt posibile doua situatii: fie actorii nu mai stiu sa se inventeze – re-inventeze si asa mai departe, ori traim intr-un xerox continuu, la nivel mondial. Inteleg ca banii sunt uneori si pe primul loc, de fapt arta se face cu bani, nu ai bani, nu poti sa canti. Si chiar e cel mai real aspect. Dar ma gandesc eu ca decat sa invinte trupe mai putin bune si sa umple doar centrul vechi al Sibiului su oameni, ar putea sa faca ceva mai putin si mai bun.

Poate ca nu sunt in masura sa critic organizarea festivalului insa ma doare cumva s avad unde a ajuns. In plus la nivelde voluntari. Am observat ca in fiecare an se iau copilasi care nu au nici o treaba cu teatrul si nici o treaba cu responsabilitatile si se dau pe mana lor multe sarcini pe care sincer, un copil de liceu nu le poate indeplini atat de bine, oricat ar fi de instruit. Plus ca ce rost are sa aduci niste bieti elevi in cadrul unui festival care in fiecare seara are after party, daca nu ii lasi sa intre dupa 12 noaptea si nu ii lasi sa bea nici o bere?

Mai multa chinuiala. Am ajuns sa critic orice ca Allan Edgar Poe. Poate ajung un mare critic. Ideea de baza e ca totul se strica. Nimic frumos nu e vesnic si nimic vesnic nu ramane frumos. Suntem intr-o continua transformare a propriei noastre realitati.

Voluntariatul e intr-adevar o necesitate pentru elevi, studenti si asa mai departe, dar cred ca mai bine ar fi necesara o implicare la nivel social, de pilda cu alti copii neprivilegiati, cu batrani, decat o implicare ca cea in FITS unde sunt restrictii.

Despre festival in sine sunt multe de spus. Exista si indignare, exista si bucurie, dezamagire, melancolie, exista de toate. Totusi ceea ce este important cred ca ramane: magia zilelor de sarbatoare care timp de zece zile invaluie Sibiul. Nu conteaza ca dai si peste oameni care iti deranjeaza linistea, nu conteaza ca dai peste tot felul de probleme, de cazare, de intrare la spectacole si altele, cand esti in fata unei presstatii care te acapareaza, uiti de tot. Si apropo am observat ca anul acesta a fost cam saracut. Se pare ca FITS-ul are tot mai putini adepti oricat de international ar fi el.

 

FacebookGoogle+Twitter

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *