gandeste critic

Ce nu stiai despre Polul Sud

Posted by on aug. 25, 2017 in Diverse | 0 comments

Miscarea la Polul Sud.
Polul Sud se afla pe o crustra de gheata de 3 kilometri adancime. Cand gheata sta pe o bucata de sol tinde sa alunece foarte mut. Desi Polul Sud geografic nu se misca, cladirile si markerul se misca cu 2.5 cm pe zi. 9 metri pe an, aceasta este miscarea resimtita de cei de la Polul Sud. Anual markerul de la Pol este mutat pentru a compensa aceasta diferenta de pozitionare. Asa ca Polul Sud nu prea e mereu unde credem ca e, cel putin asa percep cei care se afla acolo.

Alergarea in jurul lumii.
A alerga este o modalitate perfecta sa fii in forma, insa sa alergi la Polul Sud prin temperaturi extreme este deosebit de periculos pentru organism. Putini sunt cei care pot rezista tentatiei sa nu alerge in jurul lumii fara sa parcurga milioane de kilometri. La Polul Sud ai nevoi doar de 20 de pasi sa faci inconjurul lumii. Anual exista o cursa de 5 kilometri la Polul Sud, cursantii alearga in jurul markerului special de la Pol, fiecare participant avand satisfactia la final ca a alergat intr-adevar in jurul lumii si a supravietuit experientei.

Anul nou la infinit.
Fusurile orare de pe Glob sunt delimitate de 15 grade longitudine. Diferenta cea mai mare e la Ecuator, 111 km intre ele. De la Ecuator merg spre Nord si Sud, se reduc distantele pana cand toate cele 24 de fusuri orare se intalnesc la Poli. Locuind la Polul Sud, oricine poate sa intre in orice fus orar doar facand cativa pasi. In ajun de Anul Nou lucrurile devin cu adevarat speciale. Exact la miezul noptii cei de la Polul Sud pot sa participe virtual la toate revelioanele de pe Glob doar cu un singur pas facut in lateral. Doar cei mai puternici pot sa reziste sa bea pentru toate cele 24 de revelioane posibile intinse pe 24 de ore. Deja la ora 20 nu prea mai ai cum sa iti dai seama ce se intampla, dar stii cu siguranta ca esti tot la Polul Nord dupa gheata de pe mustata sau de pe sprancene…

FacebookGoogle+Twitter

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *